Pingat Emas di Ekspo Antarabangsa

Dr. Nizam Shapie telah menyertai Research Innovation Symposium & Exposition (RISE) 2015 for Humanity yang berlangsung pada 15 – 16 November 2015 di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, Selangor.

silat melayu rise 2015 (1)

silat melayu rise 2015 (9)

Di antara tujuan program ini dijalankan adalah:

 • Memupuk kreativiti dan pemikiran inovatif di kalangan penyelidik.
 • Paparan ciptaan / inovasi / reka bentuk yang dihasilkan oleh penyelidik.
 • Melindungi Harta Intelek ( IP) daripada idea atau ciptaan.
 • Meningkatkan prospek pengkomersilan dan peserta nilai pasaran ciptaan / inovasi / produk.
 • Mewujudkan ruang untuk mewujudkan perkongsian rangkaian perniagaan dan peluang untuk bekerjasama dengan industri.

silat melayu rise 2015 (3)

silat melayu rise 2015 (10)

Terdapat beberapa bahagian yang ditonjolkan pada program yang julung-julung kali diadakan ini. Di antaranya ialah:

Perusahaan Kecil dan Sederhana

Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) telah dijemput untuk mempamerkan dan menjual produk dan perkhidmatan inovatif mereka di RISE2015 . Ini adalah tempat di mana pemain PKS dapat menunjukkan kepada orang ramai ciri-ciri, kemampuan dan keunikan produk dan perkhidmatan mereka di gerai standard yang disediakan dengan bayaran yang berpatutan.

RISE2015 merupakan titik pertemuan di mana para PKS boleh mendapat maklum balas yang berharga mengenai produk dan perkhidmatan mereka, berkongsi idea dengan pencipta dan pereka, dan bekerjasama dengan ahli akademik , agensi-agensi kerajaan, syarikat atau pemain individu – meluaskan ufuk potensi perniagaan . Penaja RISE2015  diberikan lebih besar gerai , perlindungan dan faedah semasa ekspo itu .

RISE2015 adalah pasaran dijamin untuk mendekati produk inovatif kepada orang ramai.

silat melayu rise 2015 (11)

PERTANDINGAN IID

RISE2015 iaitu Rekacipta (Invention), Inovasi (Innovation) dan Rekabentuk (Design) ( IID ) adalah pertandingan ditetapkan untuk menggalakkan kreativiti dan pemikiran inovatif di kalangan pelajar dan penyelidik. Pertandingan ini memberi tumpuan kepada idea , ciptaan , dan reka bentuk serta pengkomersialan produk inovasi berkualiti tinggi.

Pertandingan ini juga merupakan platform untuk peserta untuk memaparkan idea atau produk mereka kepada orang ramai , komuniti perniagaan atau pelabur berpotensi. Pertandingan ini terbuka bagi tiga kategori yang berbeza (profesional, institusi pengajian tinggi dan sekolah). Pertandingan ini  dinilai oleh pakar-pakar dari industri dan ahli akademik.

silat melayu rise 2015 (10)

silat melayu rise 2015 (7)

KARIER / PROFESSIONAL / SEMINAR INDUSTRI / FORUM

RISE2015 menjadi tempat untuk satu forum khusus kepada kerjaya dan pembangunan produk yang inovatif dan reka bentuk. Ia bertujuan untuk mendidik pelajar profesional dan potensi dan mewujudkan kesedaran mengenai isu-isu berkaitan persediaan untuk pembangunan kerjaya.

Ahli panel forum terdiri daripada tokoh-tokoh terkenal daripada tiga sektor utama : Industri , ahli akademik dan agensi kerajaan.

Ahli panel daripada industri akan menyedarkan isu-isu semasa , cabaran dan keperluan industri dan pasaran yang semakin mencabar manakala ahli akademik hendaklah memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan pembangunan idea-idea inovatif , dandanan kemahiran insaniah , meningkatkan minda keusahawanan , meluaskan pengetahuan dalam pemasaran dan memahami keperluan sosioeconomic untuk jurutera masa depan.

Penceramah jemputan dari agensi kerajaan yang berkaitan  mengulas lanjut mengenai arahan dan dasar-dasar kerajaan pada masa hadapan. Penonton telah dijemput untuk bertanya soalan, membincangkan isu-isu dan berkongsi pendapat tentang perkara tersebut .

Dr . Nizam Shapie telah berjaya dalam percubaan pertama beliau dalam membawa industri silat ke peringkat antarabangsa apabila produk beliau iaitu Virtual Silat – Web Based Coaching Services mendapat GOLD MEDAL dalam kategori Professional.

silat melayu rise 2015 (16)

Rise2015 telah membawa tuah kepada Dr Nizam apabila berjaya menggondol pingat emas dalam ketegori kumpulan Professional melalui produk beliau, Virtual Silat Web Based Coaching Services. Kumpulan beliau terdiri daripada Datin Dr. Sarimah Ismail dari Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi, Tuan Guru Mohd Shahiid Elias dari Pertubuhan Seni Gayung Fatani Malaysia dan En Zairul Masron dari Fakulti Pengurusan Maklumat. Seramai 73 kertas kerja telah dipamerkan dalam ketegori ini yang telah bertanding di dalam kategori ini.

silat melayu rise 2015 (12)

Manakala produk beliau yang kedua iaitu, SILAT TEMPUR – Model Sukan Silat Kanak-kanak telah mendapat pingat Gangsa untuk kali ini. Kejayaan beliau ini menjadi pembakar semangat kepada mereka yang bercita-cita untuk memajukan sukan industri silat ini di Malaysia dan peringkat antarabangsa.

Majlis Penyampian Hadiah telah dilakukan oleh Timbalan Menteri Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Datuk Dr. Abu Bakar bin Mohamad Diah dan Pemangku Naib Canselor UiTM, Prof. Ir Dr Hj Abdul Rahman Omar.

silat melayu rise 2015 (15)

2 Replies to “Pingat Emas di Ekspo Antarabangsa”

 1. Assalamualaikum Dr Nizam. Saya Muhammad Hafiz Bin Roslan pelajar UiTM, Shah Alam yang sedang praktikal di KBS. Saya ada beberapa soalan ingin bertanya kepada Dr Nizam.

  Soalan 1:
  Apakah perbezaan sukan mempertahankan diri dengan seni mempertahankan diri?

  Soalan 2:
  Apakah perbezaan silat olahraga, silat tanding, dan silat melayu?

  Soalan 3:
  Adakah organisasi seni mepertahankan diri dapat berdiri dengan sendiri tanpa bantuan organisasi sukan mempertahankan diri?

  Soalan 4:
  Apakah kesan yang mungkin akan terjadi akibat pengasingan seni mempertahankan diri dan sukan mempertahankan diri?

  Soalan 5:
  Apakah ciri-ciri persamaan dan ciri-ciri perbezaan di antara silat olahraga dan silat tanding dari segi teknik, pemarkahan, dan sebagainya?

  Saya harap Dr Nizam akan membantu saya menyelesaikan soalan ini bagi menyiapkan kerja lapangan saya.
  Sekian, terima kasih.

  1. Wsalam Hafiz Roslan,

   1. Sukan adalah sebarang aktiviti melibatkan pertandingan. Manakala seni adalah sebarang aktiviti budaya yang melibatkan warisan.

   2. Silat Olahraga adalah merupakan sukan silat. Manakala tanding adalah sukan pencak silat. Silat Melayu adalah silat asli semenanjung tanah melayu.

   3. Boleh.

   4. Kesan positif atau negetif?

   5. Boleh rujuk dalam buku silat olahraga dan peraturan pencak silat antarabangsa.

   Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *